Σάλτσα ντομάτας σε βαζάκια


Το καλοκαίρι οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους, γεμάτες γεύση και αρώματα. Διαλέξτε κανονικές ή ώριμες ντομάτες που μοσχοβολάνε, ξεφλουδίστε όσο είναι δυνατόν, και σιγοβράστε μαζί με μυρωδικά. Αυτή την εποχή οι ντομάτες είναι κατάλληλες για σάλτσες, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, να φτιάξουμε σπιτική σάλτσα και να διατηρήσουμε για το χειμώνα.

Πολύ συχνά, χρησιμοποιώ για τα φαγητά μου έτοιμες σάλτσες, με μυρωδικά, ωστόσο, κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία απολαμβάνω να φτιάχνω τις δικές μου σάλτσες και να κρατώ απόθεμα στα ντουλάπια μου. Οι ντομάτες στην εποχή τους είναι πιο κόκκινες και πιο γευστικές και σίγουρα τις προτιμώ. Όταν όμως βρίσκω ώριμες, καλές ντομάτες και το φθινόπωρο, πάλι θα φτιάξω σάλτσες, πάλι θα χαρώ με την διαδικασία. 

Για την σάλτσα, η ζάχαρη θα έλεγα πως είναι απαραίτητη, καθώς χωρίς αυτή, είναι αρκετά ξινή. 
Θα χρειαστούμε:


μερικές ώριμες ντομάτες 
αλάτι
ζάχαρη
ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
μερικά φύλλα δάφνης
μερικά φύλλα βασιλικού
κόκκους πιπεριού


Πως το κάνουμε:


Διαλλέγουμε μερικές ώριμες ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι δυνατόν και τις πολτοποιούμε. Για κάθε 1 λίτρο πολτού ντομάτας, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τις πολτοποιημένες ντομάτες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης και βασιλικού και μερικούς κόκκους πιπεριού. Καλύτερα να μη βάλουμε πολλά φύλλα γιατί θα πικρίσει, 2-3 φύλλα από το καθένα είναι αρκετά. Για κάθε λίτρο πολτού βάζουμε ένα φλιτζανάκι ελαιόλαδο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες. Όταν είναι έτοιμο βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνουμε και γυρνάμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου