Χαμομήλι, αποξηραμένο

Ανήκω κι εγώ σ'αυτή τη γενιά που μεγάλωσε με χαμομήλι. 
Όλα τα θέματα κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας, λυνόταν με ένα χαμομήλι. Πιες ένα χαμομήλι να ζεσταθείς. Πιες ένα χαμομήλι να σου περάσει η κοιλιά. Πιες ένα χαμομήλι για τον λαιμό. Πιες ένα χαμομήλι να ηρεμήσεις. Επειδή είναι καταπραϋντικό, είναι και ηρεμιστικό και είναι και όμορφο. 
Είναι το χαμομήλι που είχε πάντα η γιαγιά στο ντουλάπι, το χαμομήλι που δεν τελείωνε ποτέ και σε κάθε περίπτωση το εμφάνιζε για να σώσει την κατάσταση. 
Και τώρα, το έχω κι εγώ στο ντουλάπι μου, και δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ γιατί αγόρασα χαμομήλι για το βάζο στο ντουλάπι, για το βάζο στο τραπέζι, αγόρασα χαμομήλι για δυο ζωές :-) 
Είναι φρέσκο και μυρίζει άνοιξη, κι ετοιμάζομαι να το αποξηράνω και να το αποθηκεύσω σε βαζάκια, να έχω κι εγώ για τον χειμώνα, μήπως κάπου μου χρειαστεί. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να αποξηράνουμε το χαμομήλι, είναι να το κάνουμε μπουκέτο και να το κρεμάσουμε ανάποδα σε ένα σκιερό μέρος, μακριά από την υγρασία. 
Χρειάζεται να προσέξουμε αρκετά, να μη μπερδευτούν μαζί με το χαμομήλι κι άλλα χόρτα που δεν τα χρειαζόμαστε.
Όταν τελικά θα έχει αποξηρανθεί, θα καθαρίσουμε τα άνθη του από τα κοτσάνια.
Τα άνθη είναι που θα αποθηκεύσουμε σε καθαρό βάζο. 


Άλλοι λένε πως τα χαμομήλια δεν είναι για μπουκέτα, αλλά τα απλώνουν στις εφημερίδες και τα αφήνουν έτσι να ξεραθούν. Στη σκιά ή στον ήλιο.
Άλλοι πάλι, συλλέγουν τα ανθάκια και τα απλώνουν σε λαδόκολλα, στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγη ώρα. Ή σε ένα ταψί, να ξεραθούν μόνα τους με τις μέρες. 
Προτίμησα το μπουκέτο και το σπίτι μοσχοβολάει χαμομήλι. Μου άρεσε και η εικόνα του είν'η αλήθεια. 
Δοκιμάστε αυτό που σας βολεύει και κρατήστε λίγο χαμομήλι για το χειμώνα και λίγο για ένα βάζο. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου