Παντζαροσαλάτα με δυόσμο και μυζήθρα

 


Η εικόνα ενός τραπεζιού με τηγανητά καλαμαράκια, σαλάτα χωριάτικη, πατάτες και παντζάρια με ελαιόλαδο και ξύδι μου είναι γνώριμη και τα έχω συνδυάσει με το καλοκαίρι, σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους που έχουν συνδυάσει τα παντζάρια με τα χειμερινά γεύματα. Κι έτσι, μετά τη θάλασσα, σε ένα ταβερνάκι δίπλα στο κύμα ή κάτω από τα πεύκα, μια παντζαροσαλάτα είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί για μένα μια καλοκαιρινή μέρα από αυτές που χαίρομαι σαν παιδί που βρίσκομαι κοντά στη θάλασσα. 


Τα παντζάρια μπορεί να τα βρίσκουμε όλον τον χρόνο, τα ανοιξιάτικα παντζάρια όμως, όπως και τα καλοκαιρινά είναι πιο γλυκά, και γίνονται ακόμη πιο γλυκά αν αντί να τα βράσουμε, τα ψήσουμε. Αφού κόψουμε τα κοτσάνια τους και τα πλύνουμε για να φύγουν τα χώματα τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν. Με ένα μαχαίρι τα τρυπάμε για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμα. Έβαλα δυόσμο και μυζήθρα και ίσως τους ταίριαζαν και ξηροί καρποί, καρύδια ή κάσιους, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε. 
Θα χρειαστούμε:


4-5 μέτρια παντάρια

λίγο φρέσκο δυόσμο

νωπή μυζήθρα

αλάτι, μαύρο πιπέρι

1 κ.γλ. σκόνη σκόρδου

ελαιόλαδο

μπαλσάμικο ξύδιΠως το κάνουμε:


Κόβουμε τα κοτσάνια από τα παντάρια και τα πλένουμε για να φύγουν τα χώματα. Ύστερα τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν. Με ένα μαχαίρι τα τρυπάμε για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμα. Αφού κρυώσουν, τα ξεφλουδίσουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες ή μικρότερα κομμάτια. Σε ένα μπολ, ανακαταύουμε τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι, το πιπέρι μαζί με το ελαιόλαδο και το ξύδι και το ρίχνουμε στα παντάρια. Τρίβουμε από πάνω λίγο φρέσκο δυόσμο αφού τον έχουμε πλύνει καλά και τριμμένη μυζήθρα και είναι έτοιμα. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου